В навечерието на Великден и 6-ти май - Ден на храбростта и празник на Българската армия, 29-ти механизиран батальон, от състава на 5-то бригадно командване, проведе турнир по стрелба с пистолет „Макаров“ с участието на представители на държавни и общински институции, фотоизложба и изложение на оръжие от Освобождението до наши дни.
Турнирът по стрелба се проведе на учебен център „Дивдядово“ и беше открит от командира на 29-ти механизиран батальон подполковник Ерхан Сюлейман. В надпреварата взеха участие девет отбора. Три отбора от военните формированията от гарнизона и по един отбор от Община Шумен, Областна дирекция на МВР, Териториална дирекция „Национална сигурност”, Регионална служба „Военна полиция“, Регионална дирекция противопожарна безопасност и защита на населението и Военното окръжие в града.
На първо място се класира отборът на МВР - Шумен, на второ място завършиха представителите на териториална дирекция ... още
Днес 2 май, в центъра на град Смолян, инструктори от учебния център за планинска подготовка от 101-ви алпийски полк, от състава на Сухопътните войски, изградиха алпийски тролей, по който малки и големи деца имаха възможност да се спуснат.
По повод предстоящия празник пред Родопския драматичен театър „Николай Хайтов”, жителите и гостите на града се запознаха с въоръжението, техниката, свързочното, инженерно и алпийско имущество, с които разполага полка.
 
По случай Великден, военнослужещите от 1-ви разузнавателен батальон – Свобода, организираха благотворителна кампания за набиране на финансови средства за подкрепа на Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в град Чирпан.
          Със събраните средства беше закупено спално бельо за нуждите на децата от дома, което беше връчено от заместник - командира на батальона майор Васил Василев.
Директорката на Центъра госпожа Иванка Ненкова изказа благодарността си за подкрепата и направеният жест.
 
Днес, по повод 6-ти май - Ден на храбростта и празник на Българската армия, военнослужещи от 38-ми батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология - Мусачево демонстрираха  пред жителите и гостите на град Елин Пелин дейности по радиационно, химическо и биологично разузнаване на маршрути и участъци, обеззаразяване на пътища и местности, вследствие на възникнала ядрена, химическа и биологична авария. Ръководители на демонстрацията бяха майор Иван Иванов и старшина Сашо Борисов.
Военнослужещите показаха на гостите на събитието въоръжение, снаряжение и бойна техника на въоръжение в батальона, запознаха ги с техниките за разглобяване и сглобяване на автомат, и поставяне на противогаз.
 
На 1 май, на площад „Двадесети априлий”, представителни формирования от 4-ти артилерийски полк – Асеновград и Представителният духов оркестър на Военновъздушните сили, участваха в провеждането на тържествена проверка-заря в град Панагюрище, посветена на 148-та година от избухването на Априлското въстание в града.
Командващ тържествената проверка-заря беше подполковник Коста Делев началник на щаба на 4-ти артилерийски полк. На площада представителните блокове от полка, посрещнаха главното знаме на Априлското въстание. Почетния строй на формированията беше приет от министъра на отбраната на Република България Атанас Запрянов.
Тържествени слова, посветени на подвига на героите от Априлското въстание произнесоха временно изпълняващият длъжността кмет на община Панагюрище Петър Каменски и заместник-председателят на Народното събрание на Република България Росица Кирова.
В знак на признателност към героите загинали за свободата на България бе положен ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени